Evsel Atıksu; konutlardaki günlük aktiviteler sonucunda banyo, tuvalet, mutfak gibi yerlerden kaynaklanan atıksulara verilen isimdir.

Evsel atıksular genellikle Biyolojik Arıtma Yöntemleri kullanılarak arıtılmaktadır. Biyolojik Arıtma Yöntemi; herhangi bir kimyasal madde kullanmaksızın atıksu içerisinde yetiştirilecek olan mikroorganizmalar sayesinde, kirliliğe sebebiyet veren maddelerin bertarafına dayanan bir arıtma şeklidir. Biyolojik paket arıtma üniteleri, kolay montaj imkanı sağlayarak düşük enerji tüketimi ile tam otomatik olarak kurup işletmesi sağlamaktayız. Tesis genel olarak; tesis kapasitesi ve işletme koşullarına göre betonarme ya da paket olarak seçilir. Biyolojik arıtma sistemleri kaba ızgara, ince ızgara, ön arıtma haznesi, kum tutucu ve yağ tutucu, dengeleme havuzu, havalandırma havuzu, dezenfeksiyon ünitesi ve çamur susuzlaştırma ünitelerinden uygun olan prosesleri içerecek şekilde projelendirilmektedir. Arıtılmış suyun bahçe sulamada ve/veya diğer kullanma suyu için sistemin çıkış noktasına yapılan ek ünitelerle filtrasyon, ultra filtrasyon, dezenfeksiyon ünitelerini kurup sistemi opsiyonel olarak sürdürülebilir hale getiriyoruz. Mühendislik açısından optimum “maliyet-performans” mantığı çerçevesinde, tam otomatik çalışan ve bu nedenle personel istihdamına gerek duyulmayan %100 proses memnuniyet garantisi ile anahtar teslimi tesislerimizi hizmetinize sunmaktayız. Konutlar ve Toplu Konutlar, Cezaevleri, Askeri Birlikler, Turistik Tesisler, Fabrika ve Sanayi Kuruluşları, Yazlık Siteler ve Villalar, Mezbahaneler, Köy ve Belediyeler Dinlenme Tesisler Sosyal Tesisler Okullar, Hastaneler evsel atıksu arıtma tesisleri uygulama alanlarını içerir.

Fiziksel arıtma atık suda bulunan çökelebilen, yüzebilen değişik boyutlardaki katı maddelerin, çözünmüş organik ve inorganik maddelerin uzaklaştırılması amacıyla uygulanan işlemleri kapsamaktadır. Izgara ve elekler, öğütücüler ve parçalayıcılar, dengeleme havuzları, yüzdürme havuzları, filtreler, kum tutucular, çöktürme havuzları, yağ ayırıcılar fiziksel arıtma üniteleridir. Fiziksel Arıtma Prosesleri Izgaralar Kum yağ tutucular Dengeleme havuzları Çökeltim havuzları

Suda çözünmüş veya askıda halde bulunan maddelerin fiziksel durumunu değiştirerek çökelmelerini sağlamak üzere uygulanan arıtma prosesleridir. Kimyasal arıtma işleminde, uygun pH değerinde atıksuya kimyasal maddeler (koagülant, polielektrolit vb.) ilave edilmesi sonucu, çöktürülmek istenen maddeler çökeltilerek çamur halinde sudan ayrılır. Kimyasal arıtma işlemi ile askıda katı madde, KOİ, BOİ, ağır metal ve fosfor gibi parametrelerin giderimi sağlanmaktadır. Kimyasal arıtma sistemleri çelik konstrüksiyon ve betonarme olarak inşa edilebilir. Kimyasal Arıtma Prosesleri Nötralizasyon Flokülasyon Koagülasyon

Biyolojik arıtmanın amacı, atıksudaki çökelmeyen kolloidal katıları pıhtılaştırarak gidermek ve organik maddeleri kararlı hale getirmektir. Evsel atıksu arıtımında organik madde içeriğinin yanı sıra azot ve fosfor gibi besi maddeleri de biyolojik arıtımda giderilir. Çoğu kez durumda toksik olabilecek eser (iz) miktardaki organik maddeleri gidermek de önemlidir. Tarım alanlarından geri dönen sularda önemli olan azot ve fosforun arıtılması kritik önem taşır. Endüstriyel atıksular için, organik ve inorganik bileşiklerin arıtımı önemlidir. Bu bileşiklerden çoğu mikroorganizmalar üzerinde toksik etki yaptıkları için genellikle özel zaman ön arıtma gerekebilir.

Deiyonizasyon sistemlerinde, katyonik ve anyonik iyon değiştirici reçineler kullanılarak suyun saflaştırılması hedeflenmektedir.

Deiyonizasyon sistemleri ileri seviyede saf su ihtiyacı bulunan imalat sanayinde ve endüstriyel tesislerde yaygın olarak kullanılır. Deiyonizasyon üniteleri içinde katyonik ve anyonik reçine bulunur. Katyonik reçine ve anyonik reçine ayrı tanklarda kullanılabildiği gibi aynı tankın içinde mixbed, karışık yatak halinde de kullanılabilmektedir. Mixbed deiyonize sistemler, genellikle ters ozmoz ünite sonrası veya katyon-anyon deiyonize kolonları sonrasında kullanılır. Burada amaç, mix-bed ünitenin düşük iletkenlikte su ile beslenerek rejenerasyon sıklığının düşürülmesidir. Deiyonize reçine kolonlarının rejenerasyonu asit ve kostik ile gerçekleştirilir. İyon değiştirici reçineli deiyonize sistemler, 2000 µs/cm seviyesinden daha yüksek iletkenlikteki sularda kullanılmamalıdır. Yüksek iletkenlikteki sulardan saf su temini amaçlanıyorsa, ters ozmoz demineralizasyon sonrası reçineli deiyonize sistem kullanımına gidilmelidir.

AKTİF KARBON FİLTRESİ

Aktif Karbon Filtrasyon Sistemleri, suda istenmeyen klor, renk, tat, koku veren eriyik gazlar, artıklar ve organik maddelerin arıtımı için kullanılmaktadır. Aktech Otomatik Aktif Karbon Filtreler , aktif karbonun adsorp siyon özelliğini kullanarak, sudaki molekül ve iyonları mineral gözenekleri vasıtası ile iç yüzeylerine doğru çekerek suyun organik maddelerden arınmış, renksiz, kokusuz ve berrak olmasını sağlar. Aktif Karbon Filtreleri, insan müdahalesi olmaksızın kendi kendini otomatik geri yıkamaya alır. Bu filtrelerin otomasyonu genel olarak otomasyon valfleri ile sağlanmakta olup; yüksek debilerde PLC pnömatik sistemler alternatif olarak kullanılmaktadır.

Kum Filtreler

suyun içerdiği askıda katı maddeleri, bulanıklığı ve diğer partikülleri uzaklaştırmak amacı ile kullanılır. Sistem granülometre dereceleri farklı, birden fazla katmanın gövde içine yerleştirilmesi ile oluşturulur. Kum Filtrelerin, katı maddeleri sudan ayırmasının yanı sıra ikinci bir görevi kendisinden sonra konumlandırılacak olan ekipmanı korumasıdır. Filtrasyonu iyi yapılmış bir sistemde diğer arıtma filtrelerine gidecek olan yük minimize edileceğinden ekipmanların ömrü uzatılmış ve verimliliği artırılmış olacaktır. Kum Filtreler; proses suyu ve içme suyu arıtımında ön arıtma olarak veya atıksu arıtma sistemlerinden çıkan arıtılmış suyun bulanıklılığının giderilmesinde de kullanılırlar. Multi Media Filtreler, filtrasyon ihtiyacınızı karşılayacak çeşitli kapasiteler ve hızlar için en uygun çözümü sunmaktadır.

Klor dozajlama sistemleri dezenfeksiyon amaçlı kullanılan en yaygın sistemlerden biridir.

Klor dozajlama sistemi sahip olduğu kalıcı etkinin yanı sıra en ekonomik yöntemlerdendir. Klor dozajlama üniteleri sudaki nitrit, demir, mangan gibi oksitlenebilen maddeleri oksitlemek ve bakteri, virüs gibi kirlilikleri dezenfekte etmekte kullanılır. Klorun suda erimesi: Klor gazı PH3’ten büyük olması halinde önce Cl2+ H2O ↔ HOCl + H+ Cl- şekline, sonra HOCl ↔ H+ + OCl- yonuna dönüşür. HOCl (hipoklorözasidi), OCl (hipoklorit) iyonuna göre 40 ile 80 kat daha iyi dezenfesiyon etkisi gösterir. Serbest klor suya hipoklorit tuzları halinde de verilebilir. Reasiyonlar şu şekildedir: Kasiyum hipoklorit Ca(OCl)2 + 2H2O ↔ 2HOCl + Ca(OH)2 ve Sodyum Hipoklorit NaOCl + H2O ↔ HOCl + NaOH şeklinde dezenfektan etkisi olan HOCl (hipoklorözasidi) iyonuna dönüşür. Suda bulunabilecek ozot bileşikleriyle kolaylıkla reaksiyona giren HOCl, sırasıyla monokloramin, dikloramin ve azottirikloramin bileşiklerini meydana getirir. Sağlık açışından sakıncalı olan bu tür klorlara ‘bileşik klor’ denir. Ayrıca F++, Mn++, H2S gibi maddelerle reaksiyona giren HOCl sarfiyatı artar, dezenfeksyon etkisi azalır. Sudaki fazla klorun giderilmesi: Suya verilen klorun fazlası ve bileşik klor, aktif karbon ve kükürtdioksit ile sudan alınabilir. Dolayısıyla önce dezenfeksiyon yapılması, ardından zararlı bileşik klorun alınması uygundur.

Ozon gazı, güneşten gelen mor ötesi ışınların atmosferdeki oksijeni parçalayarak ozon moleküllerine çevirmesi sonucu oluşur.

Teknolojik olarak ise, elektron boşalımı yardımıyla soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilir. Ozon gazının dezenfeksiyon etkisi, aynı şartlar altında klorunkinden 3 bin 125 kez daha fazladır. Spor, kist ve virüslere karşı klordan daha etkilidir. Ayrıca ozon, havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla elde edildiğinden kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon görevini tamamladıktan sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Ozon gazının dezenfeksiyon sonrasında artık ve kalıntı bırakmayan tek dezenfektan olması, özellikle gıda sanayiinde kullanımını, diğer dezenfektanlara göre avantajlı kılar. Ozon, oksidasyon gücü yüksek bir gaz olduğu için dezenfeksiyon amacıyla özellikle son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılır. Doğal bir dezenfektan oluşu, hem güvenle hem de daha yaygın kullanılmasını sağlar. Ozon gazının kullanım alanları: Su dezenfeksiyonu Gıda endüstrisi Soğuk hava depoları Koku giderimi Yüzme havuzlar Renk giderimi Atık su arıtımı Nitrit amonyak giderimi Demir mangan giderimi Pestisit giderimi Yaşanan ortam havasının dezenfeksiyonu

1970’li yıllardan bu güne, Ters Ozmos sistemi, ileri sanayii ülkelerinde, su ve su dışında birçok proses de kullanılmaktadır

. Ters Ozmos (Reverse Ozmos) Sistemi klasik arıtım sistemlerinin yetersiz kaldığı sulara (içme suyu üretimi, gıda sanayi, enerji santralleri, kimya sanayi, ilaç sanayi, kozmetik, diyaliz üniteleri, tekstil sanayi, cam sanayi, deniz suyundan şehir ve kullanma suyu üretimi, iletkenliği yüksek olan kuyu sularının arıtılması vb.) uygulanan, suyun içindeki istenmeyen tüm mineralleri sudan ayıran, saf su eldesine yönelik membran filtrasyon yöntemidir. Bu sistem yüksek basınç altında suyun yarı geçirgen özellik taşıyan membran yardımıyla %92-98 oranında içindeki katı maddeleri, minarelleri ve mikroorganizmaları da ortamdan uzaklaştırarak temiz su eldesini sağlar. Kullanım Alanları: • Laboratuarlarda • Sanayi ve Endüstrilerde • Akü üretiminde • Diyaliz merkezlerinde • Buz yapımında • Biyomedikal uygulamalarda • Hastanelerde • Deniz suyu ve kuyu suyundan içme suyu ve işletme suyu üretiminde kullanılmaktadır.

UF ultrafiltrasyon modülleri, 0,01 mikron por çapına sahip membran yapısıyla kimyasal kullanımına gerek kalmadan, bakteri, virüs ve mikroorganizmalar için tam bir bariyer görevi görür.

UF Ultrafiltrasyon modülleri, yüzeysel suların mükemmel filtrasyonunun yanında, konvansiyonel biyolojik ve kimyasal arıtma çıkış sularının; ters ozmos sistemlerine beslenebilmesine olanak sağlamakta ve atık su geri kazanım projelerinde önemli yer tutmaktadır. UF sistemleri ayrıca deniz suyu arıtımı, gıda sektörü ve meşrubat prosesleri, doğal içme suyu hazırlama fabrikaları, bakteri alımı ve suyun dolaylı dezenfeksiyonu ve birçok özel proses de başarı ile kullanılmaktadır. Atık suların geri kazanımları için özel dizaynlar ve MBR kökenli, suyun tekrar geri kazanılmasına yönelik proseslerde sistemlerin can damarını oluşturmaktadır. Bazı sporlu mikro organizmalar gibi dezenfektanlara mukavemet edebilen organizmalar ancak Ultrafiltrasyon membranları ile tutulabilmektedir. Ultrafiltrasyon sistemlerinde kullandığımız membranların por çapları; mikro organizmaların çaplarından küçük olduğu için % 100 güvenle sudan arıtımını sağlamış oluruz. Ayrıca suda bulunan organik maddeler ile klor bileşiklerinin, THM’ ler (trihalometan) oluşturduğu ve bu THM’ lerin insan bünyesi üzerine toksik etkisi geri dönülemez rahatsızlıklara neden olduğu bilinmektedir.

Su yumuşatma sistemleri zamanlı olarak ayın ya da haftanın istediğiniz gün ve saatinde hiçbir müdahale gerektirmeden yenileme işlemini otomatik olarak yerine getirmektedir.

Zaman kontrollü olarak doyuma ulaşan reçine, tuzlu su ile rejenerasyona girerek Mg (Magnezyum) ve Ca (Kalsiyum) iyonlarından temizlenir. Debi kontrollü yumuşatma sistemleri geçen su miktarını cihaz üzerinde bulunan bir sayaç vasıtası ile ölçümleyerek daha önceden programlanmış rejenerasyon işlemine tabi tutar. Doyuma ulaşan reçine debi kontrollü olarak tuzlu su ile rejenerasyona girerek, kalsiyum ve magnezyum iyonları sudan uzaklaştırılır. Kullanım Alanları: Endüstriyel Suların Arıtım Aşamalarında Restaurantlar Villalar, Apartmanlar, Okullar, hastaneler Araba Yıkama Tesisleri Buz Makineleri Çay, Kahve Çamaşırhaneler Boiler, buhar kazanı ÖNCESİ Laboratuarlar

Evsel kaynaklı atıksuyu ve proses kaynaklı endüstriyel atık suyu bulunan konut, site, organize sanayi bölgeleri, sanayi kuruluşlarının vb. atıksularını gerek alıcı ortam gerekse alt yapı sistemlerine vermeden önce deşarj limitlerini sağlamak amacıyla atıksu arıtma tesisi kurması zorunludur.

İşletmelerin, bünyelerinde yer alan atıksu arıtma tesislerinin Çevre Kanunu ve diğer yönetmelikler çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmesi için iç izleme amacıyla danışmanlık hizmeti alması doğru bir uygulamadır. Atıksu arıtma tesisi danışmanlığı kapsamındaki çalışmalarımız; Atıksu arıtma prosesi tasarımı, Deşarj İzin Belgesi (DİB) alınması için gerekli iş/ işlemlerin yapılması, İşletme bünyesindeki sorumlu personele arıtma ve işletilmesi konusunda eğitim verilmesi, Arıtma tesisinde kullanılan kimyasalların temini, Arıtma tesisinde kullanılan ekipmanların temini, Haftalık olarak atıksu arıtma tesisinin mekanik kontrolünün yapılması, Haftalık olarak atıksu arıtma tesisinden numune alınması, analizlerinin yaptırılması, Analiz sonuçlarının haftalık olarak firma yetkililerine raporlanması, Raporlama sonucunda tesisin daha verimli çalışması için yapılması gereken revizyonlar ve/veya iyileştirmeler hakkında bilgi verilmesi,

Fiziksel arıtma atık suda bulunan çökelebilen, yüzebilen değişik boyutlardaki katı maddelerin, çözünmüş organik ve inorganik maddelerin uzaklaştırılması amacıyla uygulanan işlemleri kapsamaktadır. Izgara ve elekler, öğütücüler ve parçalayıcılar, dengeleme havuzları, yüzdürme havuzları, filtreler, kum tutucular, çöktürme havuzları, yağ ayırıcılar fiziksel arıtma üniteleridir. Fiziksel Arıtma Prosesleri Izgaralar Kum yağ tutucular Dengeleme havuzları Çökeltim havuzları

Suda çözünmüş veya askıda halde bulunan maddelerin fiziksel durumunu değiştirerek çökelmelerini sağlamak üzere uygulanan arıtma prosesleridir. Kimyasal arıtma işleminde, uygun pH değerinde atıksuya kimyasal maddeler (koagülant, polielektrolit vb.) ilave edilmesi sonucu, çöktürülmek istenen maddeler çökeltilerek çamur halinde sudan ayrılır. Kimyasal arıtma işlemi ile askıda katı madde, KOİ, BOİ, ağır metal ve fosfor gibi parametrelerin giderimi sağlanmaktadır. Kimyasal arıtma sistemleri çelik konstrüksiyon ve betonarme olarak inşa edilebilir. Kimyasal Arıtma Prosesleri Nötralizasyon Flokülasyon Koagülasyon

Biyolojik arıtmanın amacı, atıksudaki çökelmeyen kolloidal katıları pıhtılaştırarak gidermek ve organik maddeleri kararlı hale getirmektir. Evsel atıksu arıtımında organik madde içeriğinin yanı sıra azot ve fosfor gibi besi maddeleri de biyolojik arıtımda giderilir. Çoğu kez durumda toksik olabilecek eser (iz) miktardaki organik maddeleri gidermek de önemlidir. Tarım alanlarından geri dönen sularda önemli olan azot ve fosforun arıtılması kritik önem taşır. Endüstriyel atıksular için, organik ve inorganik bileşiklerin arıtımı önemlidir. Bu bileşiklerden çoğu mikroorganizmalar üzerinde toksik etki yaptıkları için genellikle özel zaman ön arıtma gerekebilir.

Fiziksel arıtma atık suda bulunan çökelebilen, yüzebilen değişik boyutlardaki katı maddelerin, çözünmüş organik ve inorganik maddelerin uzaklaştırılması amacıyla uygulanan işlemleri kapsamaktadır. Izgara ve elekler, öğütücüler ve parçalayıcılar, dengeleme havuzları, yüzdürme havuzları, filtreler, kum tutucular, çöktürme havuzları, yağ ayırıcılar fiziksel arıtma üniteleridir. Fiziksel Arıtma Prosesleri Izgaralar Kum yağ tutucular Dengeleme havuzları Çökeltim havuzları

Arıtma Tesisi projelerinde müşteri isteklerine, teknik şartnameye ve sistem uygulamalarının yapılandırmasına yönelik mühendislik çalışmaları gerçekleştirmekteyiz.

Projelerin uygulama keşif ve metrajını çıkartarak malzeme ve işçilik maliyeti, adam saatleri hesaplanmaktadır. Müşterilerimizin malzeme ve cihaz marka seçimlerinde yardımcı olunarak yaklaşık proje mekanik sistemlerin maliyetini ortaya koymaktayız.

ARITMA TESİSİLERİNDE POMPA ,HAZIRLAMA ÜNİTLERİ ENSTRÜMANLAR

Ekipmanların Tedariği ve pompa teminleri tarafızdan hazırlanmaktadır.

TOP